Về vấn đề first fill hay refill, Mỗ cũng đã từng có lần trao đổi với lão Clayton trong một lần đối ẩm với chai Celar 13 của nhà Glenmorangie đây là một chai hiếm đã discontinued từ 2001. Trên nhãn chai có ghi được ủ trong thùng first fill bourbon cask. Chiếu theo nội dung ghi trên nhãn chai và cùng thảo luận với lão Clayton kiểm chiếu thông tin lại thì thùng ủ first fill sẽ được hiểu đó chính là thùng ex bourbon hoặc ex sherry lần đầu tiên ủ rượu whisky scotch và như vậy để phân biệt với thùng second fill là thùng tái sử dụng thùng first fill và third fill là thùng tái sử dụng thùng second fill. Và điều này sẽ hơi khác với thuật ngữ re fill vì loại thùng này chỉ được hiểu là thùng tái sử dụng nhưng không cho biết đó là thùng second fill hay thùng third fill tuy nhiên với những lò chưng cất đẳng cấp họ chỉ sử dụng tới third fill thôi bởi nếu quay vòng nhiều quá sẽ ảnh hưởng tới cốt rượu (body). Ví dụ: chai Strathisla 40 yo của nhà G&M họ ghi rõ là được đóng chai từ việc phối trộn 2 loại thùng là thùng first fill và re fill sherry. Như vậy cũng sẽ phân biệt được với thùng New/American Oak là thùng chế tác từ gỗ sồi âu/mỹ chưa từng ủ qua whiskey ngô của mỹ hoặc sherry, port, rum, sautenes, cognac... mà ủ thẳng luôn whisky scotch, điển hình là nhà chưng cất Glenfiddich với chai 15yo solera vat. Đây là chai được đóng chai từ thùng solera vat 500l phối trộn từ rượu được mature tối thiểu 15yo trong ba loại thùng là thùng ex bourbon, thùng ex sherry oloroso của vùng Jerez và thùng New American oak chưa từng ủ qua rượu whiskey ngô, tuy nhiên với nhà này thì việc có charing loại thùng New American Oak này hay không thì là bí mật của họ, riêng cá nhân mỗ em thì chai glenfiddich 15yo này hơn cả chai 18yo bởi sự phức hợp của nó, mà với chai này chỉ có khói thùng phảng phất khá nhẹ với ghi chú của vani, mật ong, cam, táo và Cá nhân em đánh giá chai 15yo đời 2008 trở về trước uống (tem bóng) hay hơn chai đời 2009 trở về đây. Nhưng với chai Glenfiddich 18yo thì lại ngược lại.
Riêng với loại thùng Virgin Oak, thì mỗ em hơi thiếu thông tin nhưng em tạm hiểu đó là loại gỗ sồi nguyên bản được làm khô tự nhiên và không bị nướng cũng như không bị ủ qua bất kỳ loại rượu nào.
Cụ maltbrothers nói đúng đấy, first -fill là lần ủ đầu tiên của Scotch whisky sau khi ủ Bourbon.
Thấy trên net, có thông tin sau, về các thùng, có thể các cụ đang quan tâm. Nội dung dài, ngại nên em xin phép chưa dịch ra tiếng Việt được.
I/ Previous Occupant: Bourbon
Who would’ve thought that froma brash, confident US of A could come smooth wonderful subtlety? Well ya’ll be surprised to learn that’s what you can expect from casks that have previously borne bourbon.
• Made from American oak (Quercus alba)
• Charred inside for 30 seconds – 4 minutes
• Removes any nasty bits from the spirit
• Reduced nose-curling sulfurous tones
• Bourbon seasoning reduces the bitter tannins
1/ Cask Type: First fill barrel
Usually the smallest cask used for whisky (200 litres) the barrel’s capacity means that the wood surface deals with a lesser quantity
of spirit, which can make maturation faster. This is a first fill cask, so previously untouched by whisky, just ‘seasoned’ by the bourbon.
Flavour
First fill casks usually make for richer flavours. This bourbon cask is characterised by vanilla, toffee, caramel and crème brûlée notes,
and is one of the smoothest whiskies as the charring helps remove harsh tannins.
2/ Cask Type: First fill hogshead
A hogshead is made adding staves to a barrel for a volume of 250 litres. This was industry practise since bourbon casks began to be used, but the industry has since changed to first fill barrels shipped direct and filled, so first fill hogsheads are becoming more rare.
Flavour
A first fill hogshead generally encourages more oxidation than a barrel, with more fresh and minty notes in addition to the sweet first fill
flavours of vanilla, toffee and caramel.
3/ Cask Type: Second fill barrel
Identical to a first fill barrel, but has previously been used to mature whisky so passes subtler tones onto the second fill. Important in the
vatting process for single malts (not single cask, single malt obviously) to combine with richer first fill casks. Something as a member you need not concern yourself with!
Flavour
These whiskies have lighter more floral and citrusy notes, with hints of creamy vanilla. On the whole these second fills give a more balanced range of flavours and any fruity mouth-watering distillery tastes are preserved.
4/ Cask Type: Refill hogshead/barrel
The refill barrel and hogshead give the lightest character of any other type to a maturing whisky. This is due to the minimum of two previous whiskies that have drawn the flavours from the cask. They may not be as richly flavoured, but remember that each and every Society bottling has passed the stringent scrutiny of The Tasting Panel.
Flavour
Though they pass little of their own traits to a maturing whisky, this allows the distillery character to shine. Expect a flurry of citrus, barley and salty notes, with earthiness allowed to dominate from the peatier single malts.
II/ Previous Occupant: Sherry
Feisty, full-bodied Spanish casks, sherried whiskies are richer and darker in colour (maybe it’s the weather) with bold aromatic flavours.
• Stronger characteristics from European oak (Quercus robur)
• Toasted prior to filling with sherry
• The wood is lightly caramelised
• Have usually matured Oloroso, though Fino, Manzanilla,
Amontillado and Pedro Ximenez casks can appear.
1/ Cask Type: First fill sherry butt
The most common of sherry casks, the butt holds around 500 litres of spirit. A 1st fill sherry butt will produce the darkest colours of
whisky, and create some of the strongest flavour characteristics.
Flavours
The toasting process of first fill sherry butts generally produce richer, dark fruit flavours in the whisky such as raisins, prunes &
currants, along with stronger woody, oily and (surprise, surprise) sherry notes.
2/ Cask Type: First fill sherry hogshead
Made of American oak, sherry hogsheads are very rare breed indeed, though the differences in flavour are not as dramatic as you
might think.
Flavour
As with a sherry butt, flavours are lead by rich, dark fruits, but the difference in wood means that a whisky from a sherried hogshead is
often sweeter but with less oily notes.
3/ Cask Type: Refill butt
Probably the most variable quality of all cask types, like their bourbon refill cousins, a refill butt has previously borne two or more
whiskies. On occasion, refill butts can almost be as rich as first fill sherry butts.
Flavour
The influence of the oak and sherry can vary significantly. This variability translates to a diverse range of flavours in a refill butt whisky.
From dried fruit and marzipan to the leathery and oily through to savoury and charcouterie meats, they always surprise.
III/ No Previous Occupant
1/ New Charred Oak
The rarest of them all is new oak, a recent development in maturation first used in 1991. Created specifically
for whisky, it has had no previous tenants. Expect sweetness and extraordinary levels of wonderful spice.
Flavour
New charred oak can be tailored to provide certain flavours, but on the whole you’ll find amazing sweetness, including toffee, chocolate, vanilla and oaky or spiced notes. Often gives the impression of an exotic spice market.