[Funland] Thú vui uống trà và các loại trà nổi tiếng trên thế giới!

nhadatuytin

Xe container
Biển số
OF-86292
Ngày cấp bằng
23/2/11
Số km
7,956
Động cơ
464,847 Mã lực
em cũng nghiện trà dưng chỉ thích trà mạn của mềnh thôi...
 

maple_leaf

Xe điện
Biển số
OF-84274
Ngày cấp bằng
4/2/11
Số km
2,635
Động cơ
-393,319 Mã lực
Trà mình thì em thích uống trà Trâm Anh ở Bảo Lộc, ngon tuyệt.
 

maple_leaf

Xe điện
Biển số
OF-84274
Ngày cấp bằng
4/2/11
Số km
2,635
Động cơ
-393,319 Mã lực
Em mới làm bình trà Phổ Nhĩ, Vân Nam.

 

Yến Đinh

Xe điện
Biển số
OF-194144
Ngày cấp bằng
15/5/13
Số km
2,107
Động cơ
342,533 Mã lực
Nơi ở
Quảng Ninh quê em vùng mỏ đẹp giàu bao la....
Website
www.facebook.com
Lâu rồi em ko có điều kiện, em muốn hỏi có cụ mợ nào biết quán trà cụ Lư còn ko ah? Đường xá HN giờ khác quá, em chẳng thể tìm đc chỗ ấy nữa.
 

Godfather77

Xe điện
Biển số
OF-13383
Ngày cấp bằng
22/2/08
Số km
3,440
Động cơ
548,035 Mã lực
Nơi ở
Hạ Long city
Lâu rồi em ko có điều kiện, em muốn hỏi có cụ mợ nào biết quán trà cụ Lư còn ko ah? Đường xá HN giờ khác quá, em chẳng thể tìm đc chỗ ấy nữa.
Em uống quán già Lư từ hồi học đại học ở dưới thanh xuân, hồi ấy ngồi vỉa hè vui phết. Tuần nào cũng phải mò xuống mấy buổi. Giờ không biết thế nào rồi.
 

N_V_L

Xe điện
Biển số
OF-90838
Ngày cấp bằng
4/4/11
Số km
2,512
Động cơ
424,732 Mã lực
Quảng cáo trá hình chăng.:D em thì nghiện trà, nhưng chỉ dùng trà mạn thôi, thích hương nhài, còn hương sen đắt xiền quá em ko dám dùng.
Em cũng thích như mợ, không phải hương sen đắt hơn nhài đâu mợ nhé, mà em thấy hương hoa nhài hịn còn đắt hơn cơ.
 

Yến Đinh

Xe điện
Biển số
OF-194144
Ngày cấp bằng
15/5/13
Số km
2,107
Động cơ
342,533 Mã lực
Nơi ở
Quảng Ninh quê em vùng mỏ đẹp giàu bao la....
Website
www.facebook.com
Em uống quán già Lư từ hồi học đại học ở dưới thanh xuân, hồi ấy ngồi vỉa hè vui phết. Tuần nào cũng phải mò xuống mấy buổi. Giờ không biết thế nào rồi.
Em cũng muốn tìm lại chỗ ấy mà giờ ko biết đi đường nào nữa. Em trước thì hay ở Vô Thường HHT, thích đi chân đất quét sân trên đấy lắm.
 

Yến Đinh

Xe điện
Biển số
OF-194144
Ngày cấp bằng
15/5/13
Số km
2,107
Động cơ
342,533 Mã lực
Nơi ở
Quảng Ninh quê em vùng mỏ đẹp giàu bao la....
Website
www.facebook.com
Em cũng thích như mợ, không phải hương sen đắt hơn nhài đâu mợ nhé, mà em thấy hương hoa nhài hịn còn đắt hơn cơ.
:(( em thấy có cụ trên Tây Hồ làm bằng sen HT, 5tr/kg, em chịu, chỉ hóng thôi. :(
 

Nguyen Son Tung

[Tịch thu bằng lái]
Biển số
OF-62136
Ngày cấp bằng
18/4/10
Số km
3,175
Động cơ
460,100 Mã lực
Nơi ở
1011 - đường giải phóng - hà nội

Nguyen Son Tung

[Tịch thu bằng lái]
Biển số
OF-62136
Ngày cấp bằng
18/4/10
Số km
3,175
Động cơ
460,100 Mã lực
Nơi ở
1011 - đường giải phóng - hà nội
EM up cái từ điển Trà lên cụ nào dịch hộ iem mới

Afternoon Tea: Refers to a British meal taken mid afternoon, comprising of sandwiches, scones,and pastries accompanied by tea. The 7th Duchess of Bed ford is believed to have started the tradional afternoon tea in the early 19th century.
Artisan teas: Often refers to premium, full-leaf white, green, and black teas that are hand-sewn into intricate blossoms or rosettes; they require no tea bag or strainer and “bloom” when steeped; sometimes referred to as flowering teas, peonies, or anemones.
Anhui : One of the major tea producing regions in China.
Assam: This state in India is the largest tea-producing district in the world and is best known for its variety of black teas.
Autumnal: Teas harvested in autumn. The term is typically associated with teas from India and Formosa.
Black tea: The foremost tea sold worldwide. Prepared from green tealeaves that have been allowed to fully ferment and wither. Brews a reddish-orange or reddish-brown infusion.
Blend: Two or more varietals of tea blended together.
Brick tea: Common grades of Chinese and Japananes tea mixed with stalk and dust and molded into bricks under high pressure. Originally these bricks were used by Asian travelers as convenient way to transport the tea. Tea bricks were also used to barter for trade goods.
Caffeine: A stimulant contained in tea, which can boost the heart rate and alertness and, in elevated quantities, can lead to restlessness or insomnia.
Camellia sinensis: Botanical name given to the tea bush.
Caravan tea: Tea taken by camel from China to Russia before modern transportation.
Ceylon: These black teas are from Sri Lanka, one of the largest tea exporters worldwide.
Cha: The word for the Chinese and Japanese character referring to tea.
Chai: A popular tea drink made from strong black tea, milk, sugar, and spices.
Chanoyu: The Japanese tea ceremony, literally meaning "hot water tea," which celebrates the beauty and mundane aspects of everyday life.
Chunmee: Chinese green tea, with the shape resembling human eyebrows.
 

Nguyen Son Tung

[Tịch thu bằng lái]
Biển số
OF-62136
Ngày cấp bằng
18/4/10
Số km
3,175
Động cơ
460,100 Mã lực
Nơi ở
1011 - đường giải phóng - hà nội
Congou: A general term used to describe all Chinese black teas regardless of the area in which they are grown and made.
CTC: stands for Crush, Tear, and Curl, a machine-based process which macerates the leaves by pressing through counter-rotating rollers to create a stronger, more coloury tea.
Darjeeling: This tea district in northeast India is best known for its brisk and floral black teas.
Dust: The smallest and usually lower quality grade of tea commonly used in commercial teabags.
Earl Grey: A black tea scented with citrus oil from the Bergamot orange.
English breakfast tea: A brisk and lively black tea, traditionally Keemuns from China and often including China congou blends and Ceylon blends. These teas are frequently served with milk and sugar.
Fair trade teas: A tea that is certified by an international agency as having been grown on a farm that is part of a Fair Trade working cooperative. Fair Trade certification works to allow farmers to warrant a fair price for their goods and at the same time upholds specific standards for the wages and living and working conditions of its workers. Fair Trade coffees are labeled as such.
Fanning: Small, grainy particles of leaf sifted out of better grade teas.
Firing: The method of rapidly firing the tealeaf with hot air or in a hot pan in order to quickly cease fermentation and dry the leaf.
Flavored tea: Tea that has been scented and flavored with spices or flavors, which may include cinnamon, orange rind, or Bergamot oil, to name a few.
Flush: Refers to the timing of the tea harvest. "first flush" is the early spring plucking of new shoots. "second flush" is harvested late spring through early summer, yielding more body and full flavor. Autumnal flush is the late season harvest.
Formosa or Formosa oolong: An Oolong tea produced in Taiwan, which is considered the champagne of tea.
Genmai cha: A green Japanese tea with roasted rice.
Grades: The category indicating the tealeaf size and the preparation style.
Green tea: A tea produced in China, Japan, and Taiwan. Prepared from green tealeaves that have been neither fermented nor withered and are then fired to cease fermentation. Brews a pale, greenish-yellow infusion.
Gunpowder: A style of green tealeaves from China that are rolled into pellets and dried, which then open up when steeped.
Gyokuro: A high grade Japanese tea produced by a special process in the Uji district of japan. It is made from tea grown on shaded bushes which increase chlorophyll content.
Hyson: A type of Chinese green tea meaning "flourishing spring". Young Hyson is this type of tea which is plucked early.
 

Nguyen Son Tung

[Tịch thu bằng lái]
Biển số
OF-62136
Ngày cấp bằng
18/4/10
Số km
3,175
Động cơ
460,100 Mã lực
Nơi ở
1011 - đường giải phóng - hà nội
Jasmine: A black tea scented with jasmine flowers.
Keemun: A fine grade of black tea produced in China, usually hand rolled and fired. One of China’s best-known premium teas.
Kenya: A fine black tea produced in Africa.
Lapsang Souchong: A black tea produced in China that has been fired over pine root and is known for its smoky aroma and taste.
Matcha: A powdered green tea produced in Japan that is used in the Japanese tea ceremony.
Oolong tea: A tea produced in China and Taiwan. Prepared from tealeaves that have been partially fermented and withered. Brews an amber infusion.
Orange pekoe: Indicating a larger grade of whole black tealeaf, specifying only size and not quality or flavor.
Orthodox: prepared using a technique which leads to leaf styles mirroring hand-produced teas.
Pan-Fired: A kind of Chinese and Japanese tea that is steamed then rolled in iron cauldons over charcoal fires.
Organic teas: A tea that is certified by an international agency as having been grown free of chemical pesticides, fertilizers, or herbicides and labeled as such.
Pekoe: Indicating a smaller grade of whole black tealeaf, specifying only size and not quality or flavor.
Pouchang: A tea produced in China and Taiwan. Prepared from tealeaves that have been partially fermented. Typically used as the base tea for scented teas.
Pu erh: An aged tea produced in the Yunnan province of China. Prepared from tealeaves that have been specially fermented to produce an earthy characteristic.
Rooibos: A caffeine-free herb produced in South Africa that steeps to a rich reddish infusion.
Scented tea: A base black, green, or oolong tea combined with flower petals or blossoms, herbs, or even sliced fruit or fruit peel for a distinct flavor and aroma.
Sencha: The green tea variety produced in Japan, consisting of a wide array of qualities.
Souchong: Indicating a larger grade of whole black tealeaf, specifying only size and not quality or flavor.
Tea taster: A tea expert who can judge a cup-sample for character and quality and provide knowledge about its value, blending, and production.
Tisane: Dried herbs or fruits are infused in water and often called "Herbal Tea". Because Tea leaves from the Camellia Sinensis plant are not used, these beverages often do not contain caffeine.
Vintage: Used to describe teas from the same harvest at market.
 

Nguyen Son Tung

[Tịch thu bằng lái]
Biển số
OF-62136
Ngày cấp bằng
18/4/10
Số km
3,175
Động cơ
460,100 Mã lực
Nơi ở
1011 - đường giải phóng - hà nội
White tea: A tea produced mostly in China. Prepared from green tea leaves that have been withered and then fired. Brews a pale greenish, almost clear infusion.
Yixing: Located near Shanghai, this city in Eastern China is world renowned for their purple sand teapots.
Yunnan: This tea district in southwest China is best known for its spicy black teas.
 

Yến Đinh

Xe điện
Biển số
OF-194144
Ngày cấp bằng
15/5/13
Số km
2,107
Động cơ
342,533 Mã lực
Nơi ở
Quảng Ninh quê em vùng mỏ đẹp giàu bao la....
Website
www.facebook.com

xe_khung

Xe tải
Biển số
OF-148181
Ngày cấp bằng
5/7/12
Số km
253
Động cơ
360,690 Mã lực
Em thì kết mỗi trà xanh ạ. Đợt này kiếm lá về tự nấu :)
 

HoaiNam85

Xe hơi
Biển số
OF-163099
Ngày cấp bằng
24/10/12
Số km
152
Động cơ
349,220 Mã lực
Các cụ trên Of có hay uống trà không ạ? Cá nhân e thì tuy không ngiện nhưng cũng rất thích thưởng thức những loại trà ngon, tuy chưa được thưởng thức nhiều nhưng với em loại ưa chuộng nhất vẫn là trà Olong của Taiwan. Kính các cụ vào đây cùng bàn luận ạ.
Đây là mấy loại trà em rất thích :)
em thì chỉ uống duy nhất olong Tâm Trâu
 

Nguyen Son Tung

[Tịch thu bằng lái]
Biển số
OF-62136
Ngày cấp bằng
18/4/10
Số km
3,175
Động cơ
460,100 Mã lực
Nơi ở
1011 - đường giải phóng - hà nội
em thì chỉ uống duy nhất olong Tâm Trâu
Trà của Việt nam mình thực ra không quá tệ nếu chăm sóc đúng cách và kỹ thuật chế biến cải tiên thêm chút nữa.
Thực ra ông Đài Loan cũng là một trong những ông mua chè " bẩn" rẻ tiền hàng đầu của Việt nam đấy ạ
 
Thông tin thớt
Đang tải

Bài viết mới

Top