10 điều bạn chưa biết về ớt
1. Capsaicin is the active irritant in chillies that causes the burning sensation.
Capsaicin là thành phần chính trong ớt gây cảm giác nóng rát
2. Chilli strength is measured in SHUs (Scoville Heat Units). Which ranges from zero for bell peppers to 16 million SHUs for pure capsaicin (the chemical which gives a chilli its heat)
Scoville là đơn vị đo độ cay nóng của ớt. Từ ớt chuông 0 đến Capsaicin nguyên chất
3. Milk or a spoonful of yoghurt in your mouth is the best way to relieve the burning sensation of chillies. Water will just spread the capsaicin oil around.
Sữa hoặc sữa chua là cách tốt nhất để chữa cay nóng, nước chỉ tổ làm sự cay nóng lan ra xung quanh
4. According to the Guinness Book of Records, the hottest chilli is Smokin Ed's 'Carolina Reaper', which rates at an average of 1,569,300 Scoville Heat Units.
Theo sách Gi nét thì Smokin Ed's 'Carolina Reaper' là ớt cay nhất, nó đạt 1,569,300 độ Scoville
5. It’s not actually the seeds that are the hottest part of a chilli, but the white pith that surrounds them and runs through the pod.
Hạt ớt không phải là phần cay nhất mà là những đường gân bao quanh hạt
6. Big Jim, a chilli from New Mexico, is in the Guinness Book of Records as producing the biggest chilli pods, frequently producing chillies over a foot in length.
Đại khái Bim Jim là nhà sản xuất ớt lớn nhất thế giới được ghi vài sách gi nét
7. Chef Jamie Oliver holds the Guinness World Record for the most chillies chopped in thirty seconds… 10.
Chef Jamie Oliver <<< Ông này xắt nhỏ ớt trong vòng 30s (chả hiểu mấy)
8. The heaviest chilli pepper weighs 0.29 kg, and was grown by Edward Curry in Arizona, USA. It measured a staggering 26.03cm long and 9.52cm wide.
Quả ớt nặng nhất là 0.29kg, dài 26cm và rộng 9,52cm
9. The most jalapeno chilli peppers to be eaten in one minute is 16, and was achieved by Alfredo Hernandes at the La Costeña Feel the Heat Challenge in Chicago in 200.
Alfredo Hernandes ở the La Costeña Feel đã ăn hết 16 quả ớt Jalapeno trong vòng 1 phút tại 1 cuộc thi có tên La Costeña Feel the Heat Challenge tại Chicago
10. Chillies originated in the Americas but were bought to Spain in 1493 by Diego Alvarez Chanca, a physician who sailed with Columbus on his second voyage to the West Indies.
Ớt được tìm thấy lần đầu tiên ở châu Mỹ và được mang về TBN năm 1943 bởi Diego Alvarez Chanca, ông này đi cùng Columbus, và ban đầu ớt được gọi là Tiêu vì nó có vị cay nóng như tiêu :v